KRASNOKUTSKA DOSLІDNA STANTSІYA SADІVNITSTVA ІNSTITUTU SADІVNITSTVA NATSІONALNOJI AKADEMІJI AGRARNIKH NAUK UKRAINI

KRASNOKUTSKA DOSLІDNA STANTSІYA SADІVNITSTVA ІNSTITUTU SADІVNITSTVA NATSІONALNOJI AKADEMІJI AGRARNIKH NAUK UKRAINI

(КДСС ІС НААН)

Адреса: Харківська обл., Краснокутський р-н, смт. Краснокутськ, вул. Тельмана, 10
Телефон: +38(05756) 31128 , +38(05756) 30988
Факс: +38(05756) 31128

Як правильно вибрати саджанець


В статті наведено коротку інформацію щодо правильного вибору саджанця.


Майстер клас

Як вибрати саджанці яблуні правильно?

Плоди яблуні з давніх часів міцно увійшли в наш раціон, побут і культуру. Частково це обумовлено тим, що в нашій кліматичній зоні яблуня відмінно розвивається і прекрасно плодоносить. На садовій ділянці практично кожного дачника росте яблуня, а деякі садівники-любителі віддають під яблуневі сорти майже весь свій ділянку.

Якщо і ви вирішили посадити яблуню, пам’ятайте, що 50 % успіху криється в правильному виборі сорту. Давайте спробуємо розібратися у великій кількості сортів разом.

Сорти яблуні

Яблуневі сорту прийнято розділяти залежно від строків дозрівання і термінів споживання плодів. Виходячи з того, коли ви бажаєте отримати урожай, ви можете вибрати саджанці літніх, осінніх або зимових сортів. Період дозрівання літніх сортів – друга половина липня. Це ранні сорти яблунь, однак, і термін споживання у них самий нетривалий – від 3-х до 8-ми тижнів максимум. Осінні сорти вступають в період зрілості з початку і приблизно до середини вересня. Строк їх споживання трохи довше і досягає 2-х місяців.

Говорячи про зимові сорти яблунь, варто розділяти поняття знімної та споживчої зрілості. У період знімної зрілості яблука знімають з дерева. Споживчої зрілістю називають той період часу, коли знятий з дерева плід дозріває, максимально досягаючи своїх найкращих споживчих якостей за смаком, соковитості, забарвленням, ароматом. Саме споживчої зрілістю відрізняються зимові сорти яблунь. Їстівними вони стають через 3 – 4 тижні після знімання з дерева і, при дотриманні певних умов, плоди деяких зимових сортів здатні долежати до наступного врожаю.

Існує ще чимало різних класифікації та поділок сортів яблунь на групи згідно з їх походженням, властивостям рослин, споживчими якостями плодів, стійкості до тих чи інших кліматичних умов і хвороб. Хотілося б відзначити, що порівняно нещодавно в Україні були створені унікальні нові сорти яблунь. Ці сорти, наприклад, Аскольда, Радогость, Перлина Києва, Скіфське золото, Едера,  мають високу стійкість до парші.

 

Тип підщепи саджанця

При виборі саджанців яблуні, груші, а також сортів кісточкових обов’язково необхідно звертати увагу на тип підщепи. Справа в тому, що більшість наших рослин є щепленими і складаються з двох частин: підщепа – те, на що прищеплюють, і щепа –  сорт, який і буде давати плоди. Існує два типи підщепи: клонова  (вегетативна) і сіянцева. Коріння клонових підщеп, або, як їх ще називають карликові, слаборослі, має вигляд «бороди» з придаткових коренів. Сіянцева підщепа формується з насіння, тому у неї досить чітко виділяється основний корінь, від якого відходять великі бічні корінці.

Тип підщепи – це потужний фактор, що впливає на розміри і швидкоплідність дерева. Так, Антонівка, прищеплена на суперкарликовій підщепі, матиме висоту 1,5 м і почне плодоносити вже на 2-й рік. Якщо ж вона щеплена на сильнорослій сіянцевій підщепі, висота дорослого дерева досягне 6-7 м. Тому завжди цікавтеся у виробника типом підщепи, щоб результат ваших зусиль у підсумку відповідав вашим очікуванням. Сумлінні виробники самі вказують на етикетці до саджанця тип підщепи, а також породу, сорт плодового дерева та іншу корисну для садівника інформацію.

Саджанці яблуні у контейнерах

Досить широко поширена серед виробників вирощування саджанців у контейнерах. Перевага саджанців з закритою кореневою системою в тому, що їх коріння адаптовані і вже знаходяться в певному обсязі. Рекомендується купувати саджанці в контейнерах, якщо ви не встигаєте висадити їх в строк. Також це дуже полегшує транспортування і зберігання посадкового матеріалу. При купівлі саджанців з закритою кореневою системою необхідно переконатися, опанував він весь обсяг коренів. Перевірити це не складно: злегка натисніть на контейнер, переверніть і вдарте по дну. За вивільненого змістом буде зрозуміло, посаджений саджанець нещодавно, або його коренева система освоєна і цілком готова для висадки в грунт.

Якого віку купувати саджанці?

Щодо вибору віку саджанця, хочеться додати, що перевага однолітки перед більш дорослими саджанцями в його податливості до змін форми. Вміло діючи, ви зможете надати йому об’ємну форму, зробити площинну пальметту або іншу формування. Тут присутній певний момент творчості, тому вік садивного матеріалу вибирайте, орієнтуючись на свої переваги і навички у формуванні саджанця.